Play

Bize Ulaşın 0216 606 32 21

Get in touch

Awesome Image Awesome Image

Gamification

GAMIFICATION (OYUNLAŞTIRMA)


Gamification’ın  karşılığı “Oyunlaştırma”’dır. Oyunlaştırma ; Artık günümüzde sıkıcı içeriklere sahip olan web sitelerindeki klasik satış mantığının dışarısına çıkıp, gelen ziyaretçilere sadece satış odaklılığından da kaçınıp, biraz da günün stresini atma fırsatı sunmak ve bu vesile ile hem sitede kalma oranlarımızı yükseltmek hem de keyifli dakikalar geçirerek, oynadığı oyun karşılığında bir havuç vermektedir. Kısacası sitemize yapılan ziyaretlerin satışa dönüşmesi ve kullanıcıların devamlı olarak site üzerinden alışveriş yapmasını sağlamak ve kullanıcı bağlılığını, sadakatini artırmak diyebiliriz.


Yıllar evvel televizyonda reklamları izlerken bir dondurma markası, hemen “Shazam”layın ve oyunumuzu indirip oynayın, karşılığında dondurma kazanın diyerek inanılmaz bir etkileşip yaratmış, oyunu oynayanlara ise karşılığında hepimizin bildiği bir Market zincirinden ücretsiz olarak dondurmayı almayı taahhüt etmişti. Shazamlayıp uygulamayı indirdim. Oyun, Dart oyunu ve basit bir oyundu. Hemen dondurmayı kazandırmıştı. Ertesi gün o dondurmayı ücretsiz olarak almaya gittiğimde, Elimde büyük alışveriş sepeti ile oradan çıktığımı farkettim. Mantık şuydu ; Sizi dondurma almanız için marketimize bekliyoruz ama siz zaten markete geldiğinizde hazır gelmişken elim boş gitmeyeyim diyecek ve bir çok ürünü satın alıp çıkacaksınız. Bunun bize göstermiş olduğu şuydu. Alışveriş her ne kadar ihtiyaç gereği gibi görünse de, tüketicilerin alışkanlıklarının her zaman ters yönde değişebileceğini yönündeydi. Ve gerçekti.
Gamification’ı sadece bir oyun ile açıklamamız mümkün değildir. Belirli ödüller karşılığında ziyaretçinin, müşterinin yapacağı yorumlar, sosyal medya paylaşımları, Ürünleri başkalarına önermesi de oyunlaştırmaya girmektedir.
Biraz daha ileri giderek, fiziksel olarak Oyunlaştırmaya girdiğimizde ise ; Piano stairs – TheFunTheory.com Videosunu izleyin lütfen.


Bu videoda, insanların kullanmadıkları normal merdivenleri oyunlaştırarak nasıl daha fazla kullanıldığını göstermektedir. Videoda gösterilen artış sevileri çok üst düzeydedir. Bu da bize, insanlara biraz eğlence sunduğumuzda, hem sitemizde fazla vakit geçirebileceklerini hem de satışa dönebileceğini belirtmektedir.


İkinci videomuzda ise, Coca-cola #yazgelse( sponsorluk almadık, sadece iyi bir örnek olduğundan dolayı sunuyoruz. ) Videosunu izleyelim.

Coca-cola yüzbinlerce kişiye sadece tek bir oyun ile ve reklam harcamalarına inanılmaz bütçeler yatırmayarak insanların 24 saat boyunca oyun oynamalarını ( Paylaşım) sağlatabilmiş durumdadır. 24 saat içerisinde 37 bin twit atılmıştır ve bunu sadece Oyunlaştırma sayesinde yapmışlardır.


GAMIFICATION İÇİN SORMAMIZ GEREKEN SORU : OYUNLAŞTIRMALI MIYIZ?


1. Bir ürünü veya servisi oyunlaştırmamızdaki temel amaç nedir?


2- Hedeflerimiz nelerdir? Ürünler alakalı tahminler nelerdir?


3- Elde edilecek en büyük fayda ne olacak?


4- Kullanıcının faydası ne olacak?


5- Yapacağımız oyunlaştırma insanların hoşuna gidecek mi ? Eğlenecekler mi? Yoksa mantıksız mı bulacaklar?

Oyunlaştırıp herkesin fayda sağlamasındaki Seçim sizin!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave A Comment

WeCreativez WhatsApp Support
Eğitim, Danışmanlık ve diğer tüm sorularınıza yardımcı olmak için buradayız.
👋 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?