Play

Bize Ulaşın 0216 606 32 21

Get in touch

Awesome Image Awesome Image

E-ticaret Terimleri

Gerek E-ticaret’e gerekse E-ticaret eğitimine başlamadan önce E-ticaret’ ait Terimleri bilmek, hem size E-ticaret’in derinliğini göstererek detayları öğrenmenize vesile olur  hem de sorunlar ile kolayca başa çıkmanızı sağlar. E-Ticaret Terminoloji listesi karşınıza ; E-ticaret Terimleri veya E-ticaret jargonları olarak da çıkabilir.

e ticaret terimleri sozlugu

E-ticaret Terminoloji Listesi 

 

1. Hemen çıkma oranı nedir?

 

 

Hemen çıkma oranının tanımı, bir web sayfasının, bir harekete geçirici mesajı (CTA) tıklamak, ikinci bir sayfayı ziyaret etmek veya doldurmak gibi herhangi bir işlem yapmadan siteden ayrılması veya geri düğmesini tıklamasıyla birlikte toplam ziyaretlerinin yüzdesidir. Belirli bir zaman diliminde bir form. Her sayfa için ayrı bir hemen çıkma oranı vardır ve ayrıca tüm web sitesinin ortalaması olarak hizmet veren genel bir hemen çıkma oranı vardır.
Çıkış oranı ile karıştırılmamalıdır. İkisi arasındaki farkı şu şekilde ifade edelim.
Hemen çıkma oranı, web sitesinde başka bir sayfayı ziyaret etmeden giren ve çıkan web sitesi ziyaretçilerinin sayısını ölçer. Çıkış oranı, sayfa görüntülemelerinden bağımsız olarak belirli bir sayfadan bir web sitesinden çıkan kullanıcı sayısını ölçer. Her ikisi de bir web sitesi için iyi etkileşim ölçütleridir ve bunları mümkün olduğunca düşük tutmak istersiniz. Mümkün olan en yüksek hemen çıkma oranına ulaşmak hedefiniz olmamalıdır.
Bir diğer Bouncrate ifadesi ise, Müşterilere gönderdiğimiz maillerin, müşterilere ulaşmayan bölümleridir.

 

2. Soft bounce : Gönderilen bir mailin anlık olarak iletilmemesi durumudur. Sistem tarafından 2 defa da mail gönderimi sağlanır. 2 defa daha ulaşmayan mailler hard bounce olarak işaretlenir ve mail gönderilen kişiye bir daha mail iletilmez.
Hard Bounce Nedir? Hardbounce, Gönderilen mailin karşı tarafa ulaşmadığı e-mail adresinin geçersiz olduğunu ve sunucunun e-postayı kalıcı olarak reddettiğini belirtir.

 

3. Conversion Rate ( CR) : Belirli bir sayfada istenen eylemi gerçekleştiren kullanıcıların yüzdesi. İstenen eylem, siteden siteye değişen birçok biçimde olabilir. Örnekler arasında ürün satışı, üyelik kayıtları, haber bülteni abonelikleri, yazılım indirmeleri veya basit sayfa taramasının ötesindeki herhangi bir etkinlik sayılabilir.
Her endüstri ve endüstri kuruluşu, bazı ortalama dönüşüm oranlarını ölçer ve derler. Bazı endüstriler düşük veya yüksek olabilir.

 

 

4. Conversion Rate Optimization(CRO) : Dönüşüm Oranı Optimizasyonu veya kısaca CRO, müşteriye dönüşen web sitesi kullanıcılarının sayısını artırmak için kullanılan bir dizi tekniktir. Dönüşüm Oranı Optimizasyonu, web sitesi ziyaretçilerinin abonelikler, satın almalar, makale paylaşımları vb. gibi makro eylemler gerçekleştirmesini sağlama sanatıdır.

 

5. Conversion Rate : (“Dönüşüm Oranı) Sitenizi ziyaret eden kullanıcılardan beklenilen sonuçları -form doldurma, e-bültene abone olma, satın alma gibi süreçlerini gerçekleştirenlerin oranıdır.

 

6. Baclink : Backlink, bir internet sitesinin başka bir siteye vermiş olduğu, herhangi bir sayfasında banner veya metin bağlantısı bulunması durumunda arama motorlarında değerinin yükselmesini sağlayan bir sistemdir. Google gibi arama motorları, bir web sitesi diğerine bağlandığında, içeriğin dikkate değer olduğuna inandıkları anlamına geldiğinden, geri bağlantıyı bir sıralama sinyali olarak kullanır. Yüksek kaliteli geri bağlantılar, bir sitenin arama motoru sonuçlarında (SEO) sıralamasını ve görünürlüğünü artırmaya yardımcı olabilir.

 

7. Pagerang : PageRank, tek bir sayfanın değerinin bir göstergesi olarak geniş bağlantı yapısını kullanarak web’in benzersiz demokratik doğasına güvenir. Özünde, Google, A sayfasından B sayfasına bir bağlantıyı, A sayfasına göre, B sayfası için bir oy olarak yorumlar. Ancak Google, oyların hacminden veya bir sayfanın aldığı bağlantılardan çok daha fazlasına bakar; örneğin, oy veren sayfayı da analiz eder. Kendileri “önemli” olan sayfalar tarafından verilen oylar daha ağır basar ve diğer sayfaların “önemli” olmasına yardımcı olur. Google, bunları ve diğer faktörleri kullanarak, sayfaların göreli önemine ilişkin görüşlerini sunar.

 

8. Bandwith : Web Sitesi / Ziyaretçi Arası veri trafiği

 

9. Black Hat SEO : Etik olmayan yöntemlerle arama motorlarında üst sıralara çıkmak için yapılan seo işlemi ya da işlemleridir.

 

10. Black list : IP adresi, E-posta adresi ya da domain’in ( alan adı) bilinçli veya bilinçsiz bir biçimde spam mail göndermesi, virüs yayma ya da gönderme faaliyetinde bulunma gibi sebeplerle girdiği bir listedir.

 

11. Black List Google : İnsanlar, sorularına yanıt bulmak için her gün Google’da milyonlarca sorgu yapıyor. Google Binlerce web sayfasını indeksler ve sorguya göre ilgili sayfaları döndürür. Kötü amaçlı sayfaları önceden belirleyip engelleyerek kullanıcılarını şüpheli sayfalara düşmekten korumakla yükümlüdür. Bunun için Google, tüm web sayfalarını kötü amaçlı yazılım, aldatıcı içerik, yeniden yönlendirme bağlantıları ve reklamlar vb. için düzenli olarak tarar. Google, bir web sitesinde bir ziyaretçinin güvenliğini tehlikeye atabilecek kötü amaçlı içerik veya dosyalar bulduğunda, hemen web sitesi için Google kara liste uyarısınI, Yanıltıcı Site’, ‘Bu web sitesi kötü amaçlı yazılım içeriyor’, ‘Bu site saldırıya uğradı’ vb. gibi bir Google uyarı mesajı ile uyarılır.

 

12. Call to Action (CTA) : Harekete geçirici mesaj – Harekete geçirici mesaj veya CTA, pazarlama kampanyalarında kullanılan yazılı bir direktiftir. Web sitesi ziyaretçilerini istenen eylemi gerçekleştirmeye teşvik etmeye yardımcı olur. Bir harekete geçirici mesaj farklı şekillerde olabilir: Metin Bağlantısı, Buton, Bağlantısız düz metin – “Şimdi Satın Al” veya “Şimdi İndir” örneklerdir.

 

13. Brand : Marka

 

14. Responsive design: –Çeşitli ekran boyutlarına sorunsuzca uyum sağlayan içerik oluşturmak için kullanılan bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI) tasarım yaklaşımıdır. Tasarımcılar, öğeleri göreceli birimler (%’sel) olarak boyutlandırır ve medya sorguları uygular, böylece tasarımlar, cihazlar arasında içerik tutarlılığını sağlamak için tarayıcı alanına otomatik olarak uyarlanabilir.

 

15. Cms : “Content Management System” : İçerik yönetim sistemi (CMS), bir tarayıcıda çalışan bir yazılım uygulamasıdır. Kullanıcılara, sıfırdan kodlamaya gerek kalmadan bir web sitesi oluşturmalarına ve yönetmelerine olanak tanıyan bir grafik kullanıcı arabirimi sağlar. Bir CMS ile önceden oluşturulmuş şablonları ve uzantıları indirip değiştirerek web sitesi tasarımını özelleştirebilirsiniz. İşlevlerinden bazıları, içerik yönetimi ve değiştirme, görüntü depolama ve web sayfası oluşturmayı da içerir. Web’de her birinin güçlü ve zayıf yönleri olan çok sayıda içerik yönetim sistemi bulunmaktadır.

 

16. Ctr : Click Trough Rate : Tıklama Oranı : TO, reklamınızın aldığı tıklama sayısının reklamınızın gösterilme sayısına bölümüdür: tıklamalar ÷ gösterimler = TO. Örneğin, 5 tıklamanız ve 100 gösteriminiz olsaydı, TO’nuz %5 olur. Reklamlarınızın, girişlerinizin ve anahtar kelimelerinizin her birinin, hesabınızda listelendiğini görebileceğiniz kendi TO’ları vardır. Yüksek bir TO, kullanıcıların reklamlarınızı ve listelemelerinizi yararlı ve alakalı bulduğunun iyi bir göstergesidir. TO ayrıca, Reklam Sıralamasının bir bileşeni olan anahtar kelimenizin beklenen TO’suna da katkıda bulunur. İyi bir TO’nun, reklamını yaptığınız ve hangi ağlarda yaptığınıza bağlı olduğunu unutmayın. Hangi reklamların, listelemelerin ve anahtar kelimelerin sizin için başarılı olduğunu ve hangilerinin iyileştirilmesi gerektiğini ölçmek için TO’yu kullanabilirsiniz. Anahtar kelimeleriniz, reklamlarınız ve listelemeleriniz birbiriyle ve işletmenizle ne kadar alakalıysa, bir kullanıcının anahtar kelime öbeğinizi aradıktan sonra reklamınızı veya listenizi tıklama olasılığı o kadar yüksek olur.

 

17. Crm : Customer relationship management CRM, Müşteri İlişkileri Yönetimi anlamına gelir. CRM, tüm kanallardaki müşteri etkileşimlerini tek bir yerde toplar. Merkezi verileri yönetmek, işletmelerin müşteri deneyimini, memnuniyetini, elde tutmayı ve hizmeti iyileştirmesine yardımcı olur. CRM, her büyüklükteki işletmenin büyüme ve kâr elde etmesine olanak tanır.

 

18. Ca : CONTEXUAL ADVERTISING kullanıcılara ilgi alanları doğrultusunda reklam sunulmasıdır. Contextual Advertising’de kullanıcıya gösterilecek olan reklamlar kullanıcının tarayıcı geçmişi, çerezleri veya arama motoru üzerinde yapmış olduğu arama motoru terimleri doğrultusunda ilgili reklamlar gösterir.

 

19. Cpa : Cost Per Action – EBM veya eylem başına maliyet, pazarlamacıların önceden belirlenmiş bir eyleme dayalı olarak medya kaynaklarına sabit bir oran ödediği saf bir performans fiyatlandırma modelidir.EBM değeri, basitçe, reklamverenin bir medya kaynağına, o kaynak tarafından yönlendirilen her önceden ayarlanmış eylem (yani satın alma, kayıt vb.) için ödediği fiyattır.Belirli bir reklam ağının nasıl performans gösterdiğine daha geniş bir bakış için, eEBM’yi veya etkin işlem başına maliyeti, o ağdan kaynaklanan toplam maliyeti önceden seçilen bir zamana göre belirtilen toplam işlem sayısına bölerek hesaplayabilirsiniz.

 

20. Cps – Cost per sale : Satış başına ödeme olarak da bilinen satış başına maliyet (CPS), reklam ekipleri tarafından belirli bir reklam tarafından oluşturulan her satış için ödenen para miktarını belirlemek için kullanılan bir ölçümdür.

 

21. Cpm : Cost Per Mile : Bin Gösterim Başına Maliyet ( BGBM): Bir web sayfasındaki 1.000 reklam gösteriminin fiyatını belirtmek için kullanılan bir pazarlama terimidir;

 

22. Cpc: Cost Per Click : TBM (tıklama başına maliyet), reklam verenlerin web sitelerine veya sosyal medyaya yerleştirdikleri reklamlar için reklamın aldığı tıklama sayısına göre ne kadar ödeyeceğini belirleyen bir ölçümdür. TBM, bir markanın ücretli reklam kampanyalarının fiyatını ölçtüğü için pazarlamacıların dikkate alması önemlidir. Pazarlamacıların amacı, tıklamaların fiyatını düşürürken aynı zamanda yüksek kaliteli tıklamalar ve dolayısıyla memnun müşteriler yaratmak olmalıdır.

 

23. Cpl : Cost Per Lead : CPL, reklamverenin oluşturulan her olası satış için önceden belirlenmiş bir fiyat ödediği bir dijital pazarlama fiyatlandırma modelidir. E-ticarette, CPL genellikle abonelik hizmetleri veya yüksek değerli ürünler satan işletmeler tarafından kullanılır.

 

24. Captcha : (Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart) CAPTCHA temel olarak robot veya bilgisayar tarafından üretilmiş olmadığınızı ve meşru bir kişi olarak çevrimiçi bir şeye eriştiğinizi garanti etmek için kullanılan bir sistemdir.

 

25. Web Crawler : Arama motorları, bilgiye kolay erişim sağlayan geçitlerdir, ancak onların az bilinen yardımcıları olan web tarayıcıları, çevrimiçi içeriğin toplanmasında çok önemli bir rol oynar. Ayrıca, arama motoru optimizasyonu (SEO) stratejiniz için gereklidirler. Arama motoru botu veya web sitesi örümceği olarak da adlandırılan bir web tarayıcısı, arama motorları için sayfaları bulmak ve dizine eklemek için World Wide Web’de gezinen dijital bir bottur. Arama motorları, internette hangi web sitelerinin bulunduğunu sihirli bir şekilde bilemez. Programlar, anahtar kelimeler ve kelime öbekleri veya insanların yararlı bir sayfa bulmak için kullandıkları kelimeler için doğru sayfaları sunmadan önce bunları taramalı ve dizine eklemelidir.

 

26. Data Mining : Veri madenciliği

 

27. PPC : Tıklama Başına Maliyet bir reklamverenin, bir reklam bağlantısına her “tıklandığında” bir yayıncıya ödeme yaptığı bir çevrimiçi reklamcılık modelidir. Tıklama başına maliyet modeli öncelikle arama motorları (ör. Google) ve sosyal ağlar (ör. Facebook) tarafından sunulur. Google Ads, Facebook Ads ve Twitter Ads, PPC reklamcılığı için en popüler platformlardır.

 

28. Landing page : Açılış sayfası, genellikle dönüşümleri artırmak için tek bir amaca hizmet eden tek bir web sayfasıdır. İşletmenizin sunduğu tüm hizmetleri listeleyebilen ana sayfanızın aksine, bir açılış sayfası, kullanıcıları belirli bir eylemi gerçekleştirmeye teşvik eder.

 

29. ROI / YG : Yatırımın geri dönüş maliyeti : Yapacağınız bir reklam yatırımının size ne kadar kazanç sağlayacağını hesaplayacağınız bir formüldür. ROI = (Gelir – Yatırım Masrafı) / Yatırım Masrafı şeklinde hesalpanır.

 

30. A/B Test : A/B testi, hangisinin daha iyi performans gösterdiğini belirlemek için bir web sayfasının veya uygulamanın iki sürümünü birbiriyle karşılaştırma yöntemidir. A/B testi, temelde bir sayfanın iki veya daha fazla varyantının kullanıcılara rastgele gösterildiği ve belirli bir dönüşüm hedefi için hangi varyasyonun daha iyi performans gösterdiğini belirlemek için istatistiksel analizin kullanıldığı bir denemedir.

 

31. Adsense ( Google Ads) Google’ın reklamcılık hizmeti : Google AdSense, bloglar, web siteleri veya YouTube videoları gibi içeriklerden para kazanmak için kullanabileceğiniz bir reklam programıdır. Müşteriler bunun üzerinden reklam vermek için ödeme yapar ve siz de bu gelirin bir kısmını sitenizde veya kanalınızda reklamlar barındırarak elde edersiniz. AdSense’e kaydolmak ücretsizdir.

 

32. Affiliate Marketing : Satış ortaklığı, gelir ortaklığı, iş ortaklığı olarak adlandırılır. Anlaşma yapacağınız bir firmaya ait ürün/ ürünlerin tanıtımını yaparak o firmanın sitesine link verebilir, banner ekleyebilir ve satış gerçekleştikten sonra kazanç sağlayabilirsiniz.

 

33. Anchor text : Bir web sayfasındaki kelime ya da kelime grubları üzerine verilen, tıklanabilir bağlantılar’a denir. Anchor text’ler site içi veya site dışı linkleme için kullanılır. Site dışı verilen tıklanabilir bağlantılara backlink denir. Site içerisinde kullanılan anchor text bağlantıları sayfalar arası geçişlerde veya bir terim için detaylı bilgi verilen sayfaya yönlendirilebilir.Anchor Text’ler farklı renkle ya da kalın olarak işaretlenerek dikkat çekecek şekilde köprü eklenerek oluşturulur.

 

34. Banner : Reklam veya tanıtım amacıyla hazırlanarak web sitelerinin içine yerleştirilen görseldir. Bir web sitesi veya e-ticaret sitesini açtığınızda karşımıza gelen ilk tanıtım görselleridir.

 

35. Blog : Weblog kelimesinin kısaltılmış halidir. World Wide Web’de yayınlanan, genellikle resmi olmayan günlük tarzı metin girişlerinden (gönderiler) oluşan bir tartışma veya bilgi web sitesidir. Gönderiler tipik olarak ters kronolojik sırada görüntülenir, böylece en son gönderi ilk önce web sayfasının en üstünde görünür.

 

36. Bookmarks : Daha sonradan ziyaret etmek isteyeceğimiz internet sitelerini kayıt etmemizdir. Tarayıcıların tümü içerisinde Bookmark ( “Yer imleri” ) bulunmaktadır.

 

37. Breadcrumbs : Breadcrumbs, kullanıcıların bir sayfadaki (bir ürün sayfası gibi) konumları ile daha üst düzey sayfalar (örneğin bir kategori sayfası) arasındaki ilişkiyi kolayca anlamalarına yardımcı olan ikincil bir gezinme yardımcısıdır. Hansel ve Gratel’in ormanda yollarını bulmalarına yardımcı olacak ekmek kırıntılarını serpmelerinden yola çıkılarak sitede bulunduğumuz alanı gösterrmekte ve farklı sayfa, kategori veya kırılmlara geçiş yapabilmemizi hızlı bir şekilde sağlamaktadır. SEO için oldukça önemlidir.

 

38. Browser Cache : İnternette yaptığımız gezintilerin kısa süreliğine bilgisayarımıza çerezler vasıtası ile kayıt edilmesi ve daha sonra önceki açtığımız siteleri açtığımızda, o sitenin hızlı bir şekilde açılmasını sağlamaktadır.

 

39. Click fraud : Tıklama dolandırıcılığı, site gelirini artırmak veya bir şirketin reklam bütçesini tüketmek için tıklama başına ödeme (PPC) reklamlarına yasa dışı olarak tıklama eylemidir. Tıklama sahtekarlığı, kasıtlı, kötü niyetli olması ve reklamın satışla sonuçlanma potansiyeli olmaması bakımından geçersiz tıklamalardan (reklamın sahibi/yayıncısı tarafından tekrarlanan veya yapılanlar) farklıdır.

 

40. Click tracking : Tıklama haritaları olarak da bilinen tıklama izleme, pazarlamacılar tarafından kullanıcıların bir web sitesini, reklamları, içeriği ve e-postaları nereye tıkladıklarını ve içerikle etkileşimde bulunmak için ne kadar zaman harcadıklarını analiz etmek için kullanılan bir analiz sistemidir.Tıklamalar, olaylar veya eylemler olarak kaydedilir.Bir web ziyaretçisi bir web sayfasını her tıkladığında, tıklama izleme özellikleri olayı kaydeder; web ziyaretçisi web sitesinde veya uygulamada gezinmeye devam ettikçe, daha fazla analiz ve kullanıcı davranışına ilişkin içgörü için kullanıcı oturumu günlüğe kaydedilir. Web sitenize, açılış sayfanıza veya uygulamalarınıza yapılan kullanıcı tıklamalarını izlemenin gerçek değeri, kullanıcı deneyiminizi etkileyen ürününüzü geliştirmek için toplayabileceğiniz ve kullanabileceğiniz içgörüdür.

 

41. Cross marketing : Çapraz pazarlama, ilgili tüm tarafların hedef kitlesini veya satışlarını artırmak için başka bir şirket veya birkaç işletme ile işbirliği yapılabilen promosyon yöntemidir. Markaların güçlerini birleştirmesini ve ortak hedeflere ulaşmasını sağlar.

 

42. Daead link- Broken Link : Ölü link, kırık link : Bir linkin artık kullanılamaz olduğunu belirtmek için kullanılan terimdir. Broken link olarak da kullanılır.

43. Dns : Domain name system : Akıllı telefonunuzdan veya dizüstü bilgisayarınızdan web sitelerine içerik sunan sunuculara kadar İnternet’teki tüm bilgisayarlar, numaralarıkullanarak birbirlerini bulur ve iletişim kurar. Bu numaralar IP adresleridir. Bir web tarayıcısı açtığınızda ve bir web sitesine gittiğinizde, bu ip adreslerini hatırlamanız gerekmez. Bunun yerine, .com gibi bir alan adı girebilir ve doğru yerde olabilirsiniz.

 

44. Electronik payment : Elektronik ödeme

 

45. Email marketing : E-mail ile pazarlaması : Elektronik postanın; pazarlama mesajlarını, kampanyaları, indirimleri, yeni ürünleri, bundle satışları vb. belli bir kitleye ulaştırmak kullanılan pazarlama biçimidir.

 

46. Referrer : Web site analizlerinden kullandığımız bir terimdir. Bir ziyaretçi web sitemize giriş yaptığında nereden geldiğine dair kayıtlar alınır ve bu bağlamda analizlerimizi gerçekleştirebiliriz. Online saldırı suçlarının tespiti de referrer sayesinde bulunabilmektedir.

 

47. External Referrer : Kendi web siteniz dışındaki herhangi bir web sitesi gibi harici bir web sitesinden kendi işletme sayfanıza yapılan tıklamalardır.

48. Favicon : Favicon, web siteniz için marka bilinci oluşturma işlevi gören 16×16 piksellik küçük bir simgedir. Farklı boyutlarda da olabilmektedir. Örn. 32 x32 gibi. Ana amacı, ziyaretçilerin birden fazla sekme açıkken sayfanızı daha kolay bulmalarına yardımcı olmaktır. Küçük boyutları nedeniyle, favori simgeler en iyi şekilde basit görüntüler veya bir ila üç karakterlik metin olarak çalışır. Favicon’lar logolarla karıştırılmamalıdır, ancak bazen aynıdır. Küçük boyutu ve çözünürlüğü nedeniyle, site simgesinin daha da küçük bir boyutta olması veya şirketin orijinal logosunun bir parçası olması gerekebilir. 64×64 ölçülerinde de olabilmektedir.

 

49. Ftp : FTP, “Dosya Aktarım Protokolü” anlamına gelir ve bilgisayarların dosyaları internet üzerinden bir sistemden diğerine nasıl aktardığını yöneten bir grup kuralı ifade eder. İşletmeler, bilgisayarlar arasında dosya göndermek için FTP kullanırken, web siteleri, web sitelerinin sunucularından dosya yüklemek ve indirmek için FTP kullanır. E- ticaret sitelerinde ( Hazır altyapılarda) toplu görsel yüklemek için kullanılır.

 

50. Geographical Targeting : Coğrafi Hedefleme, bir ziyaretçinin coğrafi konumuna dayalı olarak yerelleştirilmiş veya konuma uygun içerikle çevrimiçi olarak ziyaretçileri hedefleme pratiğini ifade eder. Coğrafi Hedefleme, genellikle çevrimiçi işletmeler tarafından site dışı dijital pazarlama amaçlarıyla veya her ziyaretçi için daha alakalı bir yerinde deneyim sağlamak amacıyla kullanılır.

 

51. Adwords : (Google Ads )Google reklam yönetimi : Google Ads, diğer adıyla Google AdWords, reklam verenlerin tıklanabilir reklamlarının Google’ın arama sonuçlarında görünmesi için belirli anahtar kelimeler için teklif verdiği Google reklam sistemidir. Reklamverenlerin bu tıklamalar için ödeme yapması gerekmektedir.

 

52. Google Analytics : Google Analytics, arama motoru optimizasyonu (SEO) ve pazarlama amaçları için istatistikler ve temel analitik araçlar sağlayan bir web analizi hizmetidir. Hizmet, Google Marketing Platform’un bir parçasıdır ve Google hesabı olan herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabilir. Ziyaretçi trafik bilgileri, demografik bilgiler, coğrafi konumlar, e-ticaret dönüşümleri ve daha bir çok analizi Google Analytics üzerinden yapabilir, doğru analizler ve yorumlamalar ile harcamalarınızı doğru yapılandırarak daha çok gelir ve doğru müşteriye ulaşabilirsiniz.

 

53. Impressions : Görüntüleme : Bir kullanıcının bir reklamı gördüğü zamandır. Uygulamada, bir kullanıcı bir uygulamayı veya web sitesini her açtığında ve bir reklam görünür olduğunda bir görüntüleme oluşur.

 

54. Index Page : Dizin sayfası, bir web tarayıcısı başladığında ve tarayıcının ‘ana sayfa’ düğmesine basıldığında otomatik olarak yüklenen URL veya yerel dosyadır. Yani ana sayfadır. Terim ayrıca bir grup, şirket, kuruluş veya bireyin bir web sitesinin ön sayfasına, web sunucusu dizinine veya ana web sayfasına atıfta bulunmak için kullanılır. İndeks sayfası sunucuda public_html dizininizde olmalıdır. Aksi takdirde siteniz tarayıcıda doğru şekilde gösterilmeyecektir. index.html, index.php gibi.

 

55. Keyword(s) : Anahtar kelimeler (“SEO anahtar kelimeleri”, “anahtar kelimeler” veya “arama sorguları” olarak da bilinir) kullanıcıların belirli bir konu hakkında bilgi bulmak için arama motorlarına yazdıkları kelimeler ve kelime öbekleridir.

 

56. Keyword density : Anahtar kelime yoğunluğu, bir arama teriminin içerdiği toplam kelime sayısına göre bir metinde ne sıklıkta göründüğünü söyler. Örneğin: 100 kelimelik bir metinde bir anahtar kelime üç kez geçerse, anahtar kelime yoğunluğu %3 olur. Arama motorlarınca yüksek bir anahtar kelime yoğunluğu, sitenizi spam olarak algılatabilir. Yani ; Bir anahtar kelime bir web sitesinde çok sık geçiyorsa, arama sonuçlarında siteniz daha alt sıralarda görünür.

 

57. Lead : Web sitenize ziyaretçi çekmek, dijital pazarlamanın kritik bir parçasıdır. Sitenize

girdikten sonra, bir kez ziyaret etmelerine ve ayrılmalarına izin vermeyin. Pazarlama ve satış ekiplerinizin çalışması için ziyaretçileri yeni potansiyel müşterilere dönüştürerek web trafiğinizden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. İşte bu noktada formlar devreye giriyor. Ziyaretçileri, web sitenizde kendileri ve tekliflerinize olan ilgileri hakkında bilgi girebilecekleri bir forma yönlendirmek, onları potansiyel müşterilere dönüştürmenin kolay ve güçlü bir yoludur. İyi tasarlanmış bir form, demografik bilgiler ve ürünlerinize ve hizmetlerinize olan ilgileriyle ilgili ayrıntılar da dahil olmak üzere ziyaretçiler hakkında önemli bilgileri yakalayabilir. Bu pazarlama ve satış tekniğine web-to-lead denir.

 

58. Mashup : Bir kaç web sayfasındaki hizmetleri bir araya getiren bir uygulamadır. Açık API’lerden veri entegrasyonunun elde edilmesi yaygındır. Genellikle mashup’lar, genel kaynaklar veya arayüzler aracılığıyla üçüncü taraf içeriği kullanmaya dayanır. Google Haritalar, Amazon, Flickr, Youtube, Ebay ve Yahoo gibi farklı yerlerden farklı bilgileri alarak sitenize entegre etmektir.

 

59. Meta tag : Meta etiketler, bir sayfanın içeriğini açıklayan metin parçacıklarıdır; meta

etiketler sayfanın kendisinde değil, yalnızca sayfanın kaynak kodunda görünür. Meta etiketler aslında arama motorlarına bir web sayfasının ne hakkında olduğunu söylemeye yardımcı olan küçük içerik tanımlayıcılarıdır. Meta etiketler yalnızca HTML’de, genellikle sayfanın “başlığında” bulunur ve bu nedenle yalnızca arama motorları tarafından görülebilir. (vede nereye bakacağını bilen insanlar tarafından).

 

60. Follow : Hangi web sayfalarımızın arama motorları tarafından takip edileceğini bu komut ile belirtmekteyiz.

 

61. Nofollow : Bağlantılar SEO’nun önemli bir parçasıdır. Google ve diğer arama motorlarının yeni içeriği keşfetme ve bunları web sayfalarını sıralarken bir güven oyu olarak kullanma şekli budur. Ancak bazen arama motorlarının belirli bir bağlantıyı takip etmesini istemezsiniz.Nofollow bağlantıların kullanışlı olduğu yer burasıdır. Bunlar, rel=”nofollow” etiketine sahip bağlantılardır. Bağlantınıza bir nofollow etiketi eklediğinizde, arama motorlarına bağlantıyı görmezden gelmelerini ve sayfaları dizine eklerken kullanmamalarını söyler.Nofollow bağlantıların sıralamalarınız üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır. Bunun nedeni, Google’a PageRank’ten (bir sayfanın önemini ölçmenin bir yolu) geçmeyeceğini söylüyorsunuz. Sitemizdeki bir dış bağlantıya kefil olmadığınızı belirtir. bağlantıyı sayfa için bir oylama olarak saymayacağıdır.

 

62. No Index : Genellikle web yöneticileri, arama motorlarına yönelik olmayan içeriğin dizine eklenmesini önlemek için “noindex” yönergesini kullanır. Bir e-ticaret sitesinde alışveriş sepeti veya ödeme sayfaları, A/B veya bölünmüş testler için sayfaların alternatif sürümleri, genel kullanıma hazır olmayan vb. sayfalar için kullanılır.
63. Dofollow : Güvenilir ve otoriter web sitelerinden edinilen backlinkler oldukça kıymetlidir. Fakat link alınan web sitelerinin gücünden faydalanmak için ilgili linkin “dofollow” etiketi ile işaretlenmesi gerekir. Bir web sayfası içerisinden dışa yönlendirilen bir link dofollow olarak işaretlenirse, link verilen siteye bağlantı veren site referans olduğunu Google’a bildirilmiş olur. Güvenli ve otoriter sitelerden alınan backlinkler “dofollow” etiketi ile işaretlendiği taktirde gayet kıymetlidir. Güvenli olmayan web sitelerine verilen linkler nofollow etiketiyle işaretlenmelidir.

 

64. Open source : Açık kaynak kodlu yazılım, kaynak kodun telif hakkı sahibinin, yazılımı herhangi birine ve herhangi bir amaçla kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlandığı bir bilgisayar yazılımı türüdür. Açık kaynak kodlu yazılım, ortak çalışmaya dayalı bir tarzda geliştirilebilir.
65. Page rank : Sayfaları ve önemlerini sıralayan Google’dan bir sayfa sıralama sistemi. PageRanks, sayfaların önemini belirlemek için gelen bağlantılara vurgu yapar. PageRank on puanlık bir ölçek kullanır ve bir sayfanın ulaşabileceği en yüksek sıralama 10’dur. PageRank değeri 10 olan çok az sayfa var ve internet katlanarak büyümeye devam ettikçe oran düşüyor.

 

66. Return visitor : Geri dönen ziyaretçi metriği, web sitenizi daha önce ziyaret etmiş kişilerin ziyaretlerinin yüzdesidir. Geri dönen ziyaretçi metriği, geri dönen ziyaretçilerin ziyaretlerinin toplam ziyaret sayısına bölünmesiyle ölçülür. Bir grup web sayfası veya tek tek web sayfaları için geri dönen ziyaretçi metriği ölçüldüğünde, yalnızca geri gelen ziyaretçiler tarafından hangi içeriğin görüldüğünü söyler.

 

67. Sandbox : Web sitelerinin aşırı backlink ve Black Hat Seo taktiklerinden dolayı sıralamalarda gerilemesidir. Arama sonuçlarında çok geri sayfalarda kalırlar ve tekrar yükselmeleri olanaksızdır. Sandbox sistemi sayesinde web sitelerini üst sıralara taşınması için yapılan hileler engellenir ve Google kullanıcıları daha yararlı sitelere yönlendirirler.


68. OBL- Outbound Links : OBL Giden Bağlantıdır. Web sitenizden başka bir web sitesine giden bağlantılar anlamına gelir. Genellikle giden bağlantılar nofollow olarak işaretlenir, böylece web sitenizin Link Juice ve değeri bu bağlantıyla paylaşılamaz.

 

69. Seo : SEO, organik arama sonuçlarında web sayfalarının görünümünü ve konumunu iyileştirmek için tasarlanmış bir dizi uygulama olan arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Organik arama, insanların çevrimiçi içeriği keşfetmesi ve bunlara erişmesi için en belirgin yol olduğundan, web sitenize gelen trafiğin kalitesini ve miktarını artırmak için iyi bir SEO stratejisi gereklidir. Dört ana adımı içerir: Anahtar kelime araştırması – İnsanların

aradıklarını araştırma. Sayfa İçi SEO – Arama yapanlar için içerik oluşturma. Sayfa Dışı SEO – Diğer web sitelerinden güven ve yetki oluşturma. Teknik SEO – Arama motorlarının içeriğinizi bulmasını, taramasını ve dizine eklemesinin sağlanması.

 

70. Sem : Search Engine Marketing ( Arama Motoru Pazarlaması ) Arama motoru optimizasyonu (SEO) ve arama motoru pazarlaması (SEM) arasındaki fark, SEO’nun organik aramadan trafik almaya, SEM’in ise organik ve ücretli aramadan trafik almaya odaklanmasıdır.

 

71. Sitemap : Site haritası Google’ın deyişine göre; sitenizdeki sayfalar, videolar, diğer dosyalar ve bunlar arasındaki ilişkilerle ilgili bilgi sağladığınız bir dosyadır. Google gibi arama motorları, sitenizi daha verimli bir şekilde taramak için bu dosyayı okur. Site haritası, sitenizde önemli olduğunu düşündüğünüz sayfaları ve dosyaları Google’a bildirir. Ayrıca bu dosyalar hakkında değerli bilgiler sağlar. Örneğin, sayfanın en son ne zaman güncellendiği ve sayfanın alternatif dil sürümleri gibi bilgileri verir. Video, resim ve haber içeriği de dahil olmak üzere sayfalarınızdaki özel içerik türleriyle

ilgili bilgileri sağlamak için site haritası kullanabilirsiniz. Örneğin: Site haritası video girişi; videonun uzunluğunu, puanını ve yaş uygunluğu derecelendirmesini belirtebilir.Site haritası resim girişi, bir sayfada yer alan resimlerin konumunu içerebilir. Site haritası haber girişi, makale başlığını ve yayınlanma tarihini içerebilir.

 

72. Tracking : Bir kampanya veya site için istatistik toplamayı ifade eder. İzleme, belirli bir kampanyanın etkinliğini birden çok araç aracılığıyla bilmenizi sağlayan bir pazarlama tekniğidir. Başka bir deyişle, izleme, yürütülen reklam kampanyalarının performansını bilmenin bir yoludur. Kullanıcıların açılış sayfanıza geldiğini platformdan algılamanıza ve olası satışın hangi etkinliği geliştirdiğini bilmenize olanak tanır. Bu şekilde, hangi kampanyaların en etkili olduğunu öğrenebilir ve hedef sayılarıyla getirileri ölçebiliriz. Ayrıca, gelecekteki kampanyalar için bilgileri genişletmemize ve maksimum verimlilik elde etmek için kaynakları optimize etmemize olanak tanır. Dikkate alınan bazı metrikler: Web sitesine yapılan ziyaret sayısı ziyaretlerin kökeni Ulaşılan kişi sayısı (telefon, e-posta veya diğer kanallar aracılığıyla)

 

73. Unique visitors : Tekil ziyaretçiler. Web sitesini en az bir kez ziyaret eden ve raporlama döneminde yalnızca bir kez sayılan bir kişiyi ifade eden pazarlama analizlerinde kullanılan bir terimdir. Bu nedenle, kullanıcı web’i bir kereden fazla ziyaret ederse, yalnızca bir ziyaretçi olarak sayılır. Aynı zamanda “Benzersiz Kullanıcı” olarak da adlandırılır.

 

74. Usability :Bir web sitesinin ne kadar verimli ve etkili olduğuna ve bir kullanıcının tatmin edici bir sonuç elde etmek için istenen bilgilere ne kadar kolay erişebileceğine odaklanmalıdır. Web siteniz kullanıcı dostu mu? En son ziyaret ettiğiniz web sitesinin şu öğelerini düşünün: Bilgiler açık bir şekilde sunuldu mu?Önemli özellikler kolayca yerleştirildi mi?Web sitesine çeşitli cihazlardan veya web tarayıcılarından erişebiliyor musunuz? Satın alma gibi istediğiniz işlemi hızlı bir şekilde tamamlayabildiniz mi? Bunlara “evet” yanıtı verdiyseniz, kullanılabilirlik yönergelerini anlayan bir web sitesiyle etkileşime girmiş olabilirsiniz.

 

75. Clicks per delivered : Teslim edilen tıklamalar (CTDR), hedeflenen gelen kutusuna teslim edilen e-postaların sayısına
bölünmesiyle elde edilen tıklama sayısının yüzde ölçüsüdür. CTDR, metin mesajlarının veya resim içeren mesajların daha fazla tıklama alıp almadığını gösterebilir.

 

76. Ssl : SSL Sertifikası nedir?
SSL, Güvenli Yuva Katmanı anlamına gelir ve kısacası, bir internet bağlantısını güvenli tutmak ve iki sistem arasında gönderilen hassas verileri korumak, suçluların potansiyel kişisel bilgiler de dahil olmak üzere aktarılan bilgileri okumasını ve değiştirmesini önlemek için standart teknolojidir. İki sistem, bir sunucu ve bir istemci (örneğin, bir alışveriş web sitesi ve tarayıcı) veya sunucudan sunucuya (örneğin, kişisel tanımlanabilir bilgileri veya maaş bordrosu bilgilerini içeren bir uygulama) olabilir.
Bunu, kullanıcılar ve siteler arasında veya iki sistem arasında aktarılan verilerin okunmasının imkansız kalmasını sağlayarak yapar. Aktarılan verileri karıştırmak için şifreleme algoritmaları kullanır, bu da bağlantı üzerinden gönderilirken bilgisayar korsanlarının okumasını önler. Bu bilgiler, kredi kartı numaralarını ve diğer finansal bilgileri, adları ve adresleri içerebilen hassas veya kişisel herhangi bir şey olabilir.

 

TLS (Taşıma Katmanı Güvenliği), SSL’nin yalnızca güncellenmiş, daha güvenli bir sürümüdür. Daha yaygın olarak kullanılan bir terim olduğu için güvenlik sertifikalarımıza hala SSL diyoruz, ancak DigiCert’ten SSL satın alırken aslında ECC, RSA veya DSA şifreleme seçeneği ile en güncel TLS sertifikalarını satın alıyorsunuz.

 

HTTPS (Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü- HYper Text Transfer Protocol) , bir web sitesi bir SSL sertifikası ile güvence altına alındığında URL’de görünür. Sertifikayı veren makam ve web sitesi sahibinin kurumsal adı da dahil olmak üzere sertifikanın ayrıntıları, tarayıcı çubuğundaki kilit sembolüne tıklayarak görüntülenebilir.

SSL sertifika türleri nelerdir?

Birkaç farklı SSL sertifikası türü vardır. Bir sertifika, türüne bağlı olarak tek bir web sitesine veya birkaç web sitesine uygulanabilir:

Tek etki alanı: Tek etki alanı SSL sertifikası yalnızca bir etki alanı için geçerlidir (“alan”, www.eticaretakademisi.org veya www.eticaretoloji.com gibi tek bir web sitesinin adıdır.).

Wildcart: Tek alanlı sertifika gibi, joker karakterli SSL sertifikası da yalnızca bir alan için geçerlidir. Ancak, o alanın alt alanlarını da içerir. Örneğin, bir joker sertifika www.eticaretakademisi.org , blog.eticaretakademisi.org ‘u kapsayabilirken, tek alanlı bir sertifika yalnızca ilkini kapsayabilir.

Multi Domain – Çoklu alan adı: Adından da anlaşılacağı gibi, çok alanlı SSL sertifikaları, birbiriyle alakasız birden çok alan adına uygulanabilir.

SSL sertifikaları ayrıca farklı doğrulama seviyeleriyle gelir. Doğrulama seviyesi, arka plan kontrolü gibidir ve seviye, kontrolün eksiksizliğine bağlı olarak değişir.

Domain Validation – Etki Alanı Doğrulaması: Bu, doğrulamanın en az katı seviyesi ve en ucuzudur. Bir işletmenin yapması gereken tek şey, etki alanını kontrol ettiklerini kanıtlamaktır.

Organization Validation – Organizasyon Doğrulaması: Bu daha uygulamalı bir süreçtir: CA, sertifikayı talep eden kişi veya işletmeyle doğrudan iletişime geçer. Bu sertifikalar kullanıcılar için daha güvenilirdir.

Extended Validation – Genişletilmiş Doğrulama: Bu, SSL sertifikası verilmeden önce bir kuruluşun tam arka plan kontrolünü gerektirir.

 

77. Xml : Extended Markup Language
.xml dosya uzantısına sahip bir dosya, Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML) dosyasıdır. Bunlar, belgenin yapısını ve diğer özelliklerini açıklamak için özel etiketler kullanan gerçekten yalnızca düz metin dosyalarıdır.
XML, hem insanların hem de makinelerin okuyabileceği belgeleri kodlamak için bir sözdizimi tanımlamak üzere World Wide Web Consortium (W3C) tarafından oluşturulan bir biçimlendirme dilidir. Bunu, belgenin yapısını tanımlayan etiketlerin yanı sıra belgenin nasıl saklanması ve taşınması gerektiğini kullanarak yapar.
Ancak XML’i farklı kılan şey, genişletilebilir olmasıdır. XML, HTML’nin yaptığı gibi önceden tanımlanmış bir biçimlendirme diline sahip değildir. Bunun yerine, XML, sınırsız ve kendi kendini tanımlayan bir sembol seti oluşturarak, kullanıcıların içeriği tanımlamak için kendi işaretleme sembollerini oluşturmalarına izin verir.
XML ÖRNEĞİ :
Çoklu bilgi yazılı olan alanlar sadece örnek olarak girilmiştir. Bu alanlarda sadece 1 tane bilgi girilebilir. Örnek olarak Kdv alanına 0,1,8,18 Yazdık. Ürün xml şablonunda Ürüne ait Kdv 8 ise 8 gönderilir.
<Root>
<Urunler>
<Urun>
<UrunKartiID>1</UrunKartiID>
<UrunAdi>Cellini i-Smart Pro Masaj Koltuğu</UrunAdi>
<OnYazi>
<![CDATA[ Açıklama Alanı ]]>
</OnYazi>
<Aciklama>
<![CDATA[ <p>Ürün Ön Yazı Açıklama Alanı;</p> ]]>
</Aciklama>
<Marka>MarkaAdı</Marka>
<SatisBirimi>Adet, Metre, Litre Vb. </SatisBirimi>
<KategoriID>Kategorinin ID’si</KategoriID>
<Kategori>KategoriAdı</Kategori>
<KategoriTree>KategoriAgacı</KategoriTree>
<UrunUrl>Ürüne Ait URL</UrunUrl>
<SeoSayfaBaslik>Seo Sayfa Başlığı</SeoSayfaBaslik>
<SeoAnahtarKelime>Seo Anahtar Kelimler</SeoAnahtarKelime>
<SeoAciklama>SeoAçıklaması.</SeoAciklama>
<Resimler>
<Resim>Resim Url1</Resim>
<Resim>Resim Url2</Resim>
<Resim>Resim Url3 – Kaç Adet Fotoğraf Varsa O kadar Satır Oluşacaktır</Resim>
</Resimler>
<VaryasyonID>Varyasyon ID</VaryasyonID>
<StokKodu>Ürünün Stok Kodu</StokKodu>
<Barkod/>
<StokAdedi>Mevcut Stok Kodu</StokAdedi>
<AlisFiyati>Alış Fiyatınız</AlisFiyati>
<SatisFiyati>Satış Fiyatınız</SatisFiyati>
<IndirimliFiyat>İndirim (TL veya % )</IndirimliFiyat>
<KDVDahil>true veya false ( Doğru veya Yanlış)</KDVDahil>
<KdvOrani>Kdv Oranı 0,1, 8, 18, 20( Her Ürün İçin Yalnızca biri eklenir.Farklı ürünler için farklı kdv’ler eklenebilir.)</KdvOrani>
<ParaBirimi>TL, USD vb.</ParaBirimi>
<ParaBirimiKodu>TRY, USD</ParaBirimiKodu>
<Desi>1</Desi>
<VARYASYON_GRUBU_XMLKOD_KONTROL_EDINIZ>Varsa Varyasyon Grubu</VARYASYON_GRUBU_XMLKOD_KONTROL_EDINIZ>
<TeknikDetaylar/>
</Urun>
Ayrıca, XML’i Google Merchant Center’a eklediğiniz takdirde tek adımda sitenizde ki tüm ürünleri Google Merchant’a Center’a yüklemiş olursunuz. Google Merchant Center, mağaza ve ürün bilgilerinizi Google’a sunarak burada alışveriş yapan kullanıcılara ulaşmanıza yardımcı olur. Bu sayede müşteriler, sattığınız şeyler için Google platformlarında arama yaptığında mağazalarınız ve ürünlerinizle ilgili tüm bilgileri görebilir.

 

78. Serp: Search Engine Result Page
Arama Motoru Sonuç Sayfaları (“SERP’ler” veya “SERP” olarak da bilinir) Google’ın bir kullanıcının arama sorgusuna verdiği yanıttır. SERP’ler genellikle organik arama sonuçlarını, ücretli Google Ads sonuçlarını, Öne Çıkan Snippet’leri, Bilgi Grafiklerini ve video sonuçlarını içerir.
Diğer bir deyişle: Google’a bir şey yazarsınız (veya söylersiniz) SERP geri aldığınız şeydir. Yani arama sonuçlarıdır. Arama motoru sonuç sayfası, bir arama motorunun belirli bir kelime veya kelime öbeği sorgusuna yanıt olarak döndürdüğü sonuçların listesidir. Her liste, bağlantılı Web sayfası başlığını, bağlantılı sayfa URL’sini (Tekdüzen Kaynak Bulucu), sayfa içeriğinin kısa bir açıklamasını ve bazı durumlarda web sitesindeki ilgi çekici yerlere bağlantılar içerir. Google’ın bir kullanıcının arama sorgusuna verdiği yanıttır. SERP’ler genellikle organik arama sonuçlarını, ücretli Google Ads sonuçlarını, Öne Çıkan Snippet’leri, Bilgi Grafiklerini ve video sonuçlarını içerir. Diğer bir deyişle: Google’a bir şey yazarsınız (veya söylersiniz). Ve SERP geri aldığınız şeydir.

 

79. Outsource : Dış Kaynak – Dış Piyasaya İş Vermek

Dış kaynak kullanımı, bir şirketin görevleri yerine getirmek, işlemleri yürütmek veya şirkete hizmet sağlamak için üçüncü bir taraf tuttuğu bir iş uygulamasıdır.

 

80. Bouncrate : Hemen çıkma oranı.

Web sitenizi ziyaret eden kişilerin sitenizle etkileşimde bulunup bulunmadığını, çok kısa bir süre içerisinde sitenizden ayrılıp ayrılmadığını öğrenmemize yardımcı olan terimdir. Sitenize giren kullanıcılar eğer girdiği tek bir sayfayı görüntüler ve farklı bir sayfaya geçiş sağlamaz, her hangi bir butona tıklamayıp sitenizden çıkmaları halinde” Hemen Çıkma Oranı” olarak kabul edilir. Hemen çıkma oranı ne kadar yüksek ise sorgulamanız gereken konularda o kadar çok olur. Çünkü değiştirmeniz ve kullanıcıları sitede gezinmeye zorlayacak olan “Call To Action”ları bulmanız ve hemen çıkma oranlarını düşürmeniz gerekecektir.

Bu terimleri ve daha fazlasını Uygulamalı E-ticaret Eğitimlerimiz ile öğrenmek isterseniz, Eğitim programlarımıza bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

 

E-Ticaret Eğitimlerimiz

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave A Comment