Play

Bize Ulaşın 0216 606 32 21

Get in touch

Awesome Image Awesome Image

E-ticaret Altyapı Seçimi

E-TİCARET ALTYAPI SEÇİMİ

Hangi firma ile çalışacağım, seçimlerimi neye göre yapmalıyım?

E-ticaret Alt yapı seçiminde nelere dikkat etmeliyiz? Kendi şirketimizde yazılımcı mı barındırmalıyız yoksa işi outsource mü etmeliyiz ? ( E-ticaret yazılımı yapan firmaların size özel yazılım üretmesi)


Türkiye’nin geneline baktığımızda e-ticaret paketleri, e-ticaret paketi satan firmalar genelde doğaçlama olarak tabir ettiğimiz firmalar öncelikle doğaçlama geliştirdikleri yazılımları çoğunlukla bir firmanın siparişi ile yazmaya başlayarak, devamında gelen isteklere göre yeni modüller ekleyerek devamlı gelişen yazılım altyapıları olarak hayatlarına devam etmektedirler.

E-ticaret yazılımlarında en önem verilen konuları sıralamamız gerekirse;

1. Süreklilik ( Herhangi bir firmadan altyapımızı satın aldıktan sonra kendilerinden yeterince destek alabiliyor muyuz? İleriki dönemlerde bu firmaya ulaşabilecek miyiz? Geliştirme isteklerimiz güncellemeler ile yapılabiliyor mu yoksa aldığımız altyapı sabit mi ?

2. Yedekleme

1. Satın aldığınız altyapının yedekleme süreçleri önem arz ediyor. 15 -30 Günde bir yedekleme yapan altyapı firmasının, sitede herhangi bir problem yaşadığınızda 3 gün önceki yedeklerinize ulaşamaması demek, sizin
yapmış olduğunuz tüm yeniliklerin silinerek en eski yedeklerden devam etmeniz ve yeniliklerinizi de baştan yapmanız anlamına gelmektedir.

3. Erişim

4. Geliştirme ( Arge departmanı var mı yok mu ? Geliştirmeye ne kadar önem veriyor ve farklı sektörlerdeki er-ticaret paketleri için geliştirmeler yapıyor mu ? Ayakkabı sektörü farklı, tekstil, mobilya vb. Sektörler için farklı site altyapıları gerekli olabilmektedir.

5. Entegrasyon Uyumu’dur.

1. Kullandığınız bir Erp/Crm programında tutmuş olduğunuz a’dan z’ye bütün stoklarınızın, stok kodlarınızın, varyantların, ürün detayları’nın, ürün adlarının siteniz ile entegre olup olmadığı konusudur. Eğer ki entegrasyon süreçlerinde entegrasyon uyumu yoksa, yen bir geliştirme yapıyorsanız, normalde bir buçuk ay 2 ay sürecek olan entegrasyon süreçlerini entegrasyon uyumu olmadan ya yapamayız ya da 6-7 ay veya 1 yıl gibi uzun bir süreçte geliştirme süreci ile uğraşabilirsiniz. Bu konular Nadir de olsa hem zamanımızı hem de paramızı boşa harcağımız süreçlere yol açmaktadır.

Kendimize ait bir e-ticaret sitemiz var ise kimlere hitap edeceğimizi öncelikle karar vermeliyiz. B2B olarak adlandırılan Business to Business ( Şirketten Şirkete satış ya da Toptan veya Bayilik sistemi ) B2C olarak adlandırılan ( Business to Consumer ) Tüketiciye veya son Kullanıcıya Satış. Öncelikle karar vermemiz gereken nokta bu. Her iki iş modelinde de farklı sistem altyapısı kullanıldığından İŞ modeline karar vermemiz burada önemli.

Daha sonra sadece kendi web sitemizden mi satış yapacağız eğer ki kendi web sitemizden satış yapacaksak Yurt içi satış mı yoksa yurt dışı satış mı yapacağız buna karar vermemiz gerekmektedir ki Yurt dışına satış yapacaksak Dil paketleri gibi farklı modüllerin eklenmesi ve Hukuki sözleşmelere de ayrıca dikkat edilmeli. Ya da pazaryerlerinde mi satış yapacağız? ( E-Pazar yeri veya artık sadece Pazaryeri) Pazaryerlerinde Yurt içi ve Yurt dışı entegrasyonları mevcut mu ? Kampanya sitelerine xml gönderebiliyor muyum? Ya da kendi sitemiz üzerinden ürün feedleri ile sosyal medya kanallarına ürünlerimizi iletebiliyor muyuz? Farklı sitelere xml verebiliyor muyuz? Stoksuz çalışma için altyapı destekliyor mu ? Karşılaştırma sitelerine ürünlerimizi gönderebiliyor muyuz?

İşin standartı artık xml üzerinden ilerlese de API’lar ile de ürünleri iletmemiz artık mümkün olabilmektedir.
Bir E-ticaret altyapısını satın aldığımızda, Bizlerden 3 sayfa tasarım isterler. Ana sayfa, ürün listeleme ve ürün detay sayfası için tasarım yaptırılması gerekmektedir. Diğer sayfalar altyapı firmalarında diğer firmaların da kullanmış olduğu sabit sayfalardır. Örnek olarak Ödeme Sayfası. Ödeme sayfası Altyapı firmasında barınan diğer tüm firmalar ile aynı tasarımı içermektedir. Değişiklik yapılamaz, değiştirilemez. Ödeme sayfasında herhangi bir değişiklik yapmak istiyorsanız, Altyapı firmasına ticket açarak değişikliği belirtirsiniz. Eğer ki sizin gibi bir çok firma aynı istekte bulunmuşlarsa, Altyapı firması o isteği iş geliştirmeye alır ve 6-12 Ay arasında bu süreç tamamlanır veya tamamlanamaz. İstemiş olduğunuz değişiklik, diğer firmaların tasarımlarında kaymalara neden olacağından dolayı aslında bu işlem tüm firmaları etkiler ve bu sebepten biraz uzun sürer.

Yardımcı sayfalar : Yardımcı sayfalarda ise boş bir sayfa oluşturabilir ve üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Standart sayfanın dışına çıkmanız gerekirse eğer, Altyapı firması sayfa kodlarını sizlere açmış ve değişikliğe izin veriyor ise ( en azından CSS/Html bilmeniz gerekir ) istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. ( Kampanya bilgilendirme yazıları, Sıkça sorulan sorular, Sözleşmeler gibi bir çok yardımcı sayfa oluşturabilirsiniz.)

Eğer kendi e-ticaret sitemizi kendi içimizde yazmak istiyorsak biraz evvel bahsettiğimiz aksine 3 sayfa tasarımının dışına çıkarak ödeme sayfası da dahil olmak üzere istediğiniz gibi tasarım yapma özgürlüğüne sahip olursunuz.
Kendi yazılımlarını geliştiren Türkiye’de kullandığımız e-ticaret firmaları Hipotenüs, Tsoft, Ticimax, Platin Market, Projesoft, Fabrika, İdeasoft ve son dönemlerde adını çokça duyduğumuz İkas gibi Firmaları örnek olarak belirtebiliriz. Daha fazla firma mevcut olmakla birlikte en çok tercih edilenleri yazdık.

Bu firmalardan özelliklerine göre en düşük paketlerden en yüksek paketlere kadar farkı fiyatlar ile Yıllık bir ücret ödeyerek sahip olabilirsiniz. 1 Yıl sonrasında ise yıllık kiralama bedeli yenilemesi ile ( İlk kiralamadan daha düşük ücretler oluyor genelde) kullanabilirsiniz.

15.000 ₺ ile 500 Bin ₺ arasında aldığınız bir e-ticaret paketi fiyatı için yıl sonunda daha düşük bir kiralama fiyatı ödeyeceksiniz. ( Firmalara göre değişkenlik göstermektedir)

Yurt dışında ücretsiz kurulumu olan bir çok e-ticaret altyapısı sağlayan yabancı yazılımlar mevcuttur. Bunlar Woocommerce, Prestashop, Opencart, Nopcommorce, Magento ( Paylışımlı) CS- Cart ( Pazaryeri yazılımı olarak da kullanabilirsiniz ) Abencart ve Zencart gibi altyapılardır. Ücretsiz kurlumu olan altyapılarda bir çok eklentiyi modüller halinde sitenize ekleyebileceğiniz gibi, satın alma da yapmanız gerekebilir. Ya da dışarıdan anlaşma yapacağınız bir yazılımcı, programcı vb. Kişiler ile anlaşma yaparak web sitenizi istediğiniz gibi yazdırabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken noktalardan biri, Şirketimizin iç işleyişine göre yazılımcılara brief vermemiz gerekiyor ki, bizlere sitenizi 1-2 ayda bitiririz demeleri sizlerin vereceğiniz briefl’er doğrultusunda olacağı unutulmamalıdır. Konu sadece site yaparız 3 ayda bitiririz değil, tüm detaylarını ileteceğiniz, sizleri yarı yolda bırakmayacak olan yazılım firmaları veya referanslarını arayıp ( Tanıdık firmaların da referansları verilebilir, DİKKAT! ) proje bitirme süreleri, iş yapışları, telefonlara çıkıp çıkmadıkları, sürekli bir bahane üretip üretmedikleri konularında özellikle bilgi alınmalıdır. Aksi halde, ucuza iş yaptıracağız derken hem zaman hem paranızdan olup işin süreçlerini hem uzatabilirsiniz hem de işten soğuyup süreci iptal edebilirsiniz. Ücretli olan fakat deneme sürümleri ile 14 gün kullanabildiğimiz E-ticaret altyapıları da mevcuttur.
Shopify, Magento( Enterprise) Bigcommerce, Oscommerce, 3dcart, Vix, Vlosion, Intershop gibi yazılımlar da mevcuttur.
Ekleme yapmam gerekirse bu firmaların yanında da hizmetlerini aksatmadan ve hakkıyla yapabilen Inveon, Akinon, RND, Proj-e, gibi özel yazılım firmaları da bulunmaktadır.

E-ticaret Paketlerinde olması gereken modüller nelerdir?

İster ücretsiz, ,ster ücretli bir yazılım alın, Öncelikle, Şirketinizin iç işleyiş şekillerinize göre, hedeflerinizi, planlamalarınızı, nerelere kullanacaksınız? Hangi ürünleri ekleyeceksiniz, ne kadar ürün ekleyeceksiniz, sitenize günlük ne kadar kişi girer ( veya anlık kişi sayısı ), hangi tür kampanyalar yapabiliriz, müşterilerimizi, ürünlerimizi, stoklarımızı hem de siparişlerimizi otomatik olarak Muhasebe programımız ile e-ticaret sitemizi entegre edecek miyiz? ( Stok takibini entegrasyon yapmazsanız eğer ve mağazanız varsa ve mağazanızda satış yapıldığında stok e-ticaret sitenizden de düşmüyorsa eğer bu işlemleri manuel olarak yapmanız gerekmektedir)

Kısacası, Bir e-ticaret sitesi altyapısını almadan evvel neredeyse tamamen satış stratejilerimizi, planlamalarımızı yapmamız ve bu planlamalar doğrultusunda bireylerimizi vererek modüllerimizi en başta söyleyip adımlarımızı atmamız gereklidir.

Tema ve Tasarım Yönetimi : E-ticaret altyapısında dahilinde yönetilmektedir. Şirket içi işleyişlerimizi bilmeden de tasarım
yaptırılabilir. Lakin, tasarım üzerinde eğer sonradan yaptıracağınız işlemler olursa bunlar için ekstradan para ödemeniz gerektiğini unutmayın. İlave ettireceğiniz yenilikler bu bağlamda ücrete tabi olacağından en naşta tasarım üzerine iyice düşünmeli ve adımlarınızı atmalısınız. ( Site tasarımı dediğimiz kurgu, işlemlerin görsel olarak nasıl yapılacağının adımlarıdır. )

Ürün / Marka / Kategori Yönetimi : Kendi iç işleyişimide eğer doğru bir kategori yönetimimiz ( Ana Kategori ,alt kategori ve kırılım ) ( Ana sayfa, ürün listeleme ve ürün detay ) sayfalarınız planlamadıysak, Markalarımızı, hangi firmalar ile çalışacağımızı, yurt içi mi yoksa yurt dışı satış mı yapacağız gibi stratejik kararları vermeden, ürün fotoğraflarının nasıl ve ne şekilde yükeneceğini belirlemeden ( elinizde fotoğraflarınız yoksa ve altyapıyı satın alıp fotoğraf çekimlerine girerseniz ürün sayınıza bağlı olarak bir kaç aylık bir sürede fotoğraf çekimleri ve dekupe işlemlerini bekleyeceksiniz) sizler satın alma yaptıktan sonra 3-4 aylık bir süre boşuna altyapı ücreti ödemiş olacaksınız. Fotoğrafları manuel mi ekleyeceğiz, toplu olarak mı ekleyeceğiz, fotoğraf boyutlarını küçültmemiz gerekmektedir ( Mb’lık görseller hem sitenizin yavaşlamasına hemde trafik ücretini altyapı firmasına ödeme yapmanız anlamına gelmektedir. Bu sebepten online programları kullanarak görsel ve fotoğrafları kb olarak küçültüp eklemeniz gerekmektedir. )

Ödeme Sistemleri : Günümüzde eğer firmanızın bir çok mağazası var ve yüksek ciroları kredi kartı / banka kartlarından elde ediyor ve Komisyon oranlarını da cirolarınıza bağlı değişken şekilde bankalarla anlaşma yaparak aşağıya indirebiliyorsanız Bankalar ile kendi anlaşmalarınızı yapmanızı tabii ki öneririz. Her bir bankanın, her bir sanal posu için ayrı ayrı bir ücret ödeme olasılığınız her ay belirli bir ciro yapmazsanız muhtemel olacaktır. Her banka ile ayrı ayrı anlaşma yapma ve sanal posların onaylanma süreçlerinin de uzun olduğunu düşündüğümüzde bu süreçleri Tek bir anlaşma ile 6-7 bankanın sanal poslarını kendi bünyesinde barındıran Ödeme altyapısı firmaları ile anlaşarak sitemize eklememiz daha muhtemel ve karlı olacaktır.

Altyapı firmalarında ödeme sistemleri sekmelerinde, ödeme altyapısı firmasından alacağınız bazı key’leri girerek sitenizden ödeme almanız basit işlemlerdir. API key ve Secret Key’i Ödeme Firmasına ait panele kendi kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra ulaşabilirsiniz.
Vade farklarını Mesela 3 taksit için %2 komisyon alacaksanız müşterinizden, Bankaların ayrı ayrı taksit tablolarının bulunduğu alandan 1 aydan 12’aya kadar olan komisyonları düzenleyebilir, 0 komisyon kampnayası uygulayabilir, düşük komisyonlar girebilirsiniz. Firmanızdan ne kadar komisyon kesileceğinin örnek tabloları 100 TL üzrinden bu tablolarda tarafınıza gösterilmektedir. Bunların dışında Link ile ödeme yöntemleri de bulunmaktadır. İster siteniz üzerinden isterseniz sosyal medya üzerinden, ödeme yapmak isteyen müşterilerinize tek bir bağlantı linki göndererek, önceden ayarlamış olduğunuz tutarlarda tahsilat yapma olanağınız mevcuttur.

Ödeme altyapısı firmaları 7’24 fraud ( sahtekarlık ) kontrolünü sağlıyor mu?
Satışlarımda benden ne kadar komisyon kesiyor?
Satışlar kaç gün sonra hesabıma geçiyor?

Parçalı ödemeyi destekliyor mu? ( Potansiyel bir müşterinin kullanacağı tek bir kredi kartının limitinin yeterli olmayıp, yeterli olduğu miktarda ödeme yaparak kalan meblağı farklı bir kredi kartı ile ödeme yapması)
Bir diğer ödeme yöntemi ise kargo firmaları ile anlaşma yaparak kapıda ödeme almaktadır. Kapıda ödemeyi tercih eden kullanıcılar çoğunlukta olmalarına rağmen kapıda ödemeyi seçerek ürünü almadan geri gönderen kullanıcıların da sayısı azımsanmamalıdır. Bu oranlar kapıda ödeme seçeneğini aktif hale getirildikten sonra kontrol edilmeli ve her 10 sparişten 3-4 tanesi geri dönüyorsa bu seçenek iptal edilmelidir. Keza kapıda ödeme için standart kargo ücretinin dışında anlaşmanıza bağlı olarak nakitveya kredi kartı için değişkenlik gösteren bir ücret ödemektesiniz. Bir de bu ürün müşteri tarafından geri gönderilirse eğer X TL ( Gidiş) + X/2 TL ( Dönüş) Kargo ücreti ve kapıda ödeme ücreti de tarafınızdan karşılanacaktır.

Kargo / Lojistik Modülü : Kargo / Lojistik firmalarının bazıları, bazı altyapı firmaları ile anlaşmaları dahilinde entegrasyonları bulunmaktadır. Bu entegrasyonlar sizin açınızdan inanılmaz avantaj sağlamaktadır. Operasyonel işlemlerinizi yaparken tüm sipariş bilgilerinin otomatik olarak Kargo firmasına gönderilmesi zamanınızı çok iyi değerlendirmenize ve işlerinizi hızlı bir biçimde yürütmenizi sağlayarak başka noktalara da odaklanmanız açısından avantaj sağlayacaktır.

Ürün Fotoğrafı ve Görsel Yönetimi : Fotoğraflar slayt olarak gösteriliyor mu ? Fotoğraf ebatlarınızı panel’den otomatik olarak küçültme işlemlerinizi yapabiliyor musunuz? Video ekleyebiliyor muyuz? Büyüteç kullanılıyor mu ? İstediğim ebatlarda görseller yükleyebiliyor muyum ? Fotoğrafları ürünlerle eşleştirmem zor mu ? 100 tane ürünü manuel olarak eklemek kolay olsa da, 4-5 bin tane ürüne ait fotoğrafları siteye eklemek biraz zaman ve emek ister. Eğer ki ürünlerinizi tek bir seferde siteye gönderip ürünler ile eşleştirmek istiyorsanız genelde her bir ürün fotoğrafı’nın adına ürün adını yazar, 2.3. ve diğer görsellere de ürün adının yanına _1, _ 2, _3 gibi numaralandırmalar ile eşleştirmeler yapılabilir. Burada önemli olan nokta, fotoğraf çekimleri yapılırken, Fotoğrafçınızın ürün fotoğraflarını çekerken , ürünlerin karşılaması için ürüne ait olduğunu belirten barkod, numaralandırma, isim gibi belirteçleri ürünün adına biraz evvel bahsettiğimiz biçimde sıralamasıdır. Bu sıralamayı altyapı firmanızın desteklediği biçimi öğrenerek daha sonra fotoğrafçınıza belirtmeniz ve ürünleri hazır halde almanızdır.

Dijital Pazarlama Modülleri : Tüm reklam mecralarında sitenize eklemeniz gereken bazı ID veya key’ler mevcuttur. Bunları altyapınıza entegre edebiliyor musunuz yoksa edemiyor musunuz? Firmaya bu kodları gönderip de firma bu kodları kendisi mi ekliyor? Entegre edebiliyorsanız, yapacağınız reklam, pazarlama ve satış stratejilerini arka planda da direkt olarak altyapılarından kontrol edip raporlamalarını alabilirsiniz. Bunların çoğu ( Google Analytics gibi ) sitenizde ne kadar trafiğin nereden geldiğini, sayfada geçirilen süreleri, e-ticaret satışlarında saatlik, günlük, haftalık veya aylık raporlamalarınızı yapmanıza olanak tanır ve sizleri eğer doğru raporlamalar yapabiliyorsanız ileriye taşır. ( Bu kodları sitenize mutlaka ekleyin.)

Entegrasyon Modülü : Entegrasyonlar başlık olarak farklılaşmakta yani kategorilere ayrılmaktadır. İş akışlarınızın hızlı, güvenilir ve doğru olarak sürmesini sağlar. Kısaca insan kaynaklı hataların minimuma indirilip verimliliğin artırılmasıdır.

ERP / CRM Entegrasyonu
Kargo Entegrasyonu
Anlık mesajlaşma Entegrasyonu
E-ticaret Müşteri Deneyimleri Kişiselleştirme Platformları
Entegrasyon firmaları ile entegrasyon
Pazaryeri Entegrasyonları
Ödeme Sistemi Entegrasyonu
Dijital Pazarlama Entegrasyonu
Help Desk ( Müşteri Yardım)
Çağrı Merkezi Entegrasyonları
Diğer ( Analytics,
Sipariş Modülü :
Bildirim Modülleri ( Mail / Sms / Push Notification…) : Mail bildirimlerimizi otomatik olarak e-ticaret altyapısı üzerinden gönderebiliyor muyuz? Siparişimizi, sipariş bize geldiği anda hem bize hem müşterilerimize gerekli sözleşmeler ile birlikte gönderebiliyor muyuz?

Müşteriler sitemiz üzerinde anlık bildirimlere, e-bültenlere, sms’lere izin verdiyse eğer kendilerine reklam, indirim, kampanyalarımızı iletebiliyor oluruz. Sms’ler için e-ticaret altyapısı sağlayan firma dışında
bir firma ile anlaşarak altyapıya entegre ettireceğiniz sms sistemi üzerinden müşterilerinize sms iletme imkanına sahip olabilirsiniz. Bunun dışında, Altyapı firmasına ihtiyacınız olmadan da yine dışarıdan anlaşma yapacağınız bir firma ile sms’lerinizi gönderme şansınız bulunmaktadır.

Push notification ise yine anlık bildirimlere izin veren müşterilerinize anlık olarak iletebileceğiniz bildirimleri içerir. Zamanlanmış iletiler, zengin içerikler ve segmente edebileceğiniz kurgulara sahiptir ve anlık olarak Kişilerin kullandıkları browser üzerinden veya cep telefonlarından yukarıdan aşağıya doğru anlık mesajı iletir ve merak uyandırarak görüntülenmesini sağlar.

İçerik Yönetimi : İçerik yönetimi yazınsal, görsel ve video içerikleri olarak bilgi vermesi amacıyla sabit sayfa içerik yazılarıdır. Arama motorlarında kişilerin tıkladıkları başlık ve içerik yazıları açısından çok önemlidir. Burada SEO kriterleri devreye girmektedir ve yazacağınız yazıların görünürlüğünüzü artıracağı unutulmamalıdır.

Blog Yönetimi : Blog ya da bloglar bilgi alma kaynaklarındadır ve günümüzde her konuda mutlaka bir blog sayfasına denk gelmişsinizdir. Blog sayfalarının amacı belirli kitlelere hitap edecek yazıların yazılması ve kısa sürede bu kitlelere ulaşılmasıdır. Bir e-ticaret sitesinin blog kurmasındaki amaç ise Marka’nın hatırlanabilir olmasından ziyade öncelikli olarak satışa sunulan ürünler hakkında detaylı bilgiler verip daha sonra satın alma aşamasına gelen müşterilerin markayı hatırlamasının sağlanmasıdır.

Dil/ Para Birimi Modülü : Şimdilik sadece e-ticaret yapacağım ve sonrasında ileride dil ve farklı para birimlerini sitemize ekleyerek e-ihracat’a girebiliriz demeniz en doğal hakkınız. Fakat bazı altyapılar dil ve para birimlerini desteklemediğinden dolayı ve böyle bir düşünceniz olduğunu da en başta satın alma yaparken firmaya iletmediğinizi düşünürsek çıkmaz sokağa girmiş oluyoruz. Sürecimiz en başa geri dönüyor. Sizlerin uğraştığı ve biryerlere getirdiğiniz siteniz artık migration süreçlerine gireceğinden SEO çalışmalarına ağırlık vermeniz, Sitedeki link yönlendirmelerini yapmanız gerçekten uzun işlemler ve teknik konular olduğundan hem paranızı hem de zamanınızı boşa harcayacaksınız. Bu süreç doğru yönetilmez ise siteniz arama motorlarındaki sıralamalarda aşağıya inmeye başlayacaktır ve tekrar üst sıralara getirmeniz yine para ve zaman harcamanıza neden olacaktır. Halbuki en başta Dil, Para modülleri olup olmadığını dikkate alıp ilerlerseniz bu saydıklarımız gerçekleşmeyecektir. Bunların yanında, lokasyon bazlı fiyatlamaları da dikkate alarak Örneğin ; Sitemize İngiltereden girildiğinde sterlin, almanyadan veya Avrupa bölgelerinden girildiğinde Euro, amerikadan girildiğinde Usd gibi fiyatların çıkmasını da sağlatabilirsiniz.

CRM / ERP Modülleri : CRM ( Customer Relationship Management- Müşteri İlişkileri Yönetimi ) Şirketinizdeki Ürün ve müşteri bilgilerinizin kayıtlı olduğu yazılımlardır. Son dönemlerde bu yazılımları Cloud’da da kullanmamız mümkün olabilmekte ve e-ticaret sitemizle yapacağımız entegrasyonlar neticesinde, müşteri bilgilerinizi, siparişlerinizi otomatik olarak bu yazılımlara, programlarına aktarma şansınız var. Manuel işlem yapmak, siparişleri tek tek girmek, müşterilere ait detaylı bilgileri tek tek sistemlerinize eklemek uzun zaman almaktadır.

ERP ise Enterprise Resource Planing yani Kurumsal Kaynak planlaması ; Şirketinizin tüm süreçlerinde aktif rol oynayacak olan Muhasebe, Stok planlaması, sipariş yönetimi, insan kaynakları, müşteri ilişkileri yönetimini birbirleriyle entegre edip, bilgi akışını ve işlemleri kurum içerisinde basit bir hale getiren yazılımlardır.

Kampanya Modülleri : Yapmak istediğiniz kampanya kurguları çok fazla olabilir. Örneğin ; X Ürün alana Y Ürün Bedava, X üründen 1 tane alın 1 Tane bedava, X Ürün alana Y Ürün %x indirimli gibi yüzlerce kampanya oluşturabilirsiniz. Doğru kampanya kurgularına da sahip olmanız önemlidir çünkü X Üründen alana 5 Tane bedava gibi insanların zihinlerine zaten sizleri kazıklıyoruz bu da kanıtı dercesine kampanya yapılması satış kaçırıcı yöntemler olabilmektedir. Herkes artırarak veya diğerlerinden farklılaşma yoluna giderek bir çok kurgu yapmaktadır. Bir kategoride %30 diğer bir kategoride %20 indirim yapılabilir. Bir kategoriden ürün alındığında diğer kategoriden alacağınız ürün bedava ya da indirimli olabilir. Kargo kampanyaları yapılabilir. Bildiğimiz 150’nin üzerinden kurgu olduğudur. Her türlü
kampanyayı kurgulayıp yapabilir durumdayız neredeyse. Burada önemli olan nokta şudur ; Aynı anda birden fazla kampanyayı müşterilerinize sunup sunamadığınızdır. Tek bir kampanya yapıp diğer kampanyaları kapatmak durumunda kalıyorsanız eğer altyapınızda bir sıkıntı olduğudur.

Destek Modülleri ( Anlık mesajlaşma, Talep Yönetimi…) Bir web sitesine ilk girdiğinizde sağ alttan veya kendinize göre yapılandıracağınız bir alandan, Merhabalar Hoşgeldiniz Bugün sizlere nasıl yardımcı olabiliriz gibi bir mesajlaşma ekrandan müşterileriniz veya potansiyel müşterilerin anlık yazışabileceği bir yazılım veya mesajlaşma modülüdür. Bu modülleri sitenize sadece bir kod ekleyerek aktif hale getirebilirsiniz. Bazı altyapı firmalarında bu modüller kendi içlerinde de var olabilmektedir. Eğer altyapı firmasında bu modül yok ise, siz dışarıdaki anlık mesajlaşma yazılımına sahip bir firma’ya üye olarak ( Bir çoğu ücretsizdir fakat kısıtlı bir işlem yapmanız sağlar. ) sitenize ekleyeceğiniz bir kod alırsınız. Bu kodları gerekli alanlara ekledikten ve Üye olduğunuz site üzerinde mesajlaşma ekranında çıkacak olan ifadeleri düzenledikten sonra, sitenizde sizlerden bilgi almak isteyen kişilerle anlık olarak yazışmaya başlayabilirsiniz. Aslında üye olduğunuz sitede sizin kullanacağınız bir panel mevcuttur. Bu panelde bir çalışan bir kullanıcı ile görüşme yapıyorsa ( Panel üzerinden sizlere yazılan yazılara karşılık vereceğiniz yazışma alanları mevcuttur ) bir başka temsilciye yeni müşteri veya potansiyel müşteriyi otomatik olarak aktarma gibi seçenekler de mevcuttur.
Kişilere atama yapabilir, hangi kişilerin hangi yetkilere sahip olduğunu da belirleyebilirsiniz. Bunların yanında yapay zeka ile önceden belirleyeceğiniz başlıkları müşterilerin karşılarına çıkarabilir ve otomatik olarak yönlendirmeler de yapabilme olacağınız mevcuttur. Örnek olarak : Sıkça sorulan sorulardan derleyeceğiniz en önemli başlıkları müşterileriniz karşısına çıkarabilirsiniz. )

B2B Modülü : Business to business ( Şirketten şirkete satış – Toptan satış ) Kendi e-ticaret sitenizde son kullanıcıya yani perakende satış yapıyor olsanız bile, Aynı site üzerinde sizden toptan ürün almak isteyen kişilere de indirimli ürünlerinizi sunabileceğiniz bir panele yönlendirerek satış yapabilirsiniz. Bu panel’e sizin domain’inizin arkasına ( Altyapı firmasının belirlediği standart bir giriş adı olabilir ) Örnek : www.eticaretoloji.com/bayiigirisi gibi bir adrese yönlendirip,
sizin daha evvelden sistem üzerinde Giriş yapacak olan firma için belirlemiş olduğunuz Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapmasını sağlayarak, yine önceden belirlediğiniz indirim oranları ile ( Her firmaya ayrı ayrı indirim oranları tanımlayabilir, her bir firmanın görebileceği ürün kategorilerini belirleyebilir ve buna benzer işlemleri yapabilirsiniz ) sipariş ve satış işlemlerinizi yapabileceğiniz bir modüldür. Bazı firmalarda bu modül bulunmadığından dolayı, Dil/Para modülünde yazdığımız geçiş süreçleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Ürün Kişiselleştirme Modülü : Ürün Kişiselleştirme modülü hediyelik eşya’lara fotoğraf, isim vb. eklenmesini sağlayan modüllerdir. Bazı Kişiselleştirme modüllerinde ise tekstil ürünlerinde kombin yapabilmektedir. Bir çok ürünü tek bir ekranda sanki bir kişinin üzerinde 47rosedürlerin47as birleştirme yapabildiğimiz modüllerdir. Örnek : Gömlek ve pantolon kombini gibi.

Filtre Modülü : Kullanıcıların ürünlere daha hızlı ulaşabilmesi adına sol alanda dikey veya ürün listeleme sayfasında yatay olarak karşımıza gelen, Renk, Beden, Boyut gibi varyantlarını ve ürünlere ait bir çok detayın başlıklar ve özelliklerini seçerek ayırabildiğimiz seçeneklerdir.

Arama Modülü : Dynamic Search ( Elastic Search ) artık yeni kurgularda karşımıza çıkmaktadır. Bir sitedeki search bar’a bir kelimeyi yazdığımızda, Ürün’ün kategorisi, hangi alt kategoride bulunduğunu ve ürün görseli ile birlikte çıkarması veya arama yapmak istediğimiz ürün ile ilgili bir kaç kelime yazdığımızda ürünlerin karşımıza gelmesidir. Standart search alanlarında ürünün tam adını yazmalısınız ki karşınıza istediğiniz ürün gelsin. Eğer ki genel anlamda bir çok ürünü görmek istiyorsanız o zaman genelleme yaparak Kırmızı Etek yazarak tüm kırmızı eteklerin veya benzer ürünlerin gelmesini sağlatabilirsiniz. Görseli olan ve aratılan ürünün Kullanıcının karşısına gelmesi kolay olması açısından satışa yönlendirmede bir adım ilerletmeniz anlamına gelmektedir.

İstatistik ve Raporlama Modülü : E-ticaret altyapısını satın aldığımız firma, hangi tür raporlamaları bizlere sunmaktadır? Genel anlamda aklınıza sipariş raporları gelmiştir. Sipariş raporları kendi içerisinde alt raporlar oluşturmakta ve e-ticaret sitelerinde kullanacağımız raporlamalar biraz farklılık göstermektedir. Günlük, saatlik aylık satışlar raporu, sepette ürün bırakanların raporları, sepet ortalaması raporları gibi raporlamalar mevcuttur. Bu ay 100 adet ürün sattık, maliyetimiz bu giderler bu kadar şu kadar kar ettik gibi bir düşünce varsa aklınızda lütfen aşağıdaki KPI’lara (KEY PERFORMANCE INDICATOR) yani ANAHTAR PERFORMANS GÖSTERGELERİ’ne bir göz atın. KPI’lar, şirketinizin uzun vadeli performansını ölçmek için kullanılan bir dizi ölçümü ifade eder. KPI’lar, bir şirketin stratejik, finansal ve operasyonel başarılarının belirlenmesine yardımcı olur. Bu modüllerin dışında çok farklı modüllerde bulunmaktadır. E-ticaret altyapılarıkarşılaştırmanın karşılaştırmalı Paketlerine mutlaka göz atın. Bilginiz dahilinde ise ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra karşılaştırmlara bakmanız yararınıza olacaktır. Bilginiz dahilinde değil ise karşılaştırmalardaki detaylara mutlaka öncelik verin.

Bu modüllerin dışında bir çok modül bulunmaktadır. Bu modülleri, seçiminizi yapacağınız Altyapı firmasının E-ticaret Paket Özellikleri alanlarından kontrol edebilirsiniz.

Hangi E-ticaret Altyapısını seçeceğiinize karar vermekte zorlanıyorsanız, E-ticaret Danışmanlık Hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.

Biz Ulaşın

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave A Comment